Bra brödknivar för surdegsbröd

Att ha en bra brödkniv är avgörande när det gäller att skära surdegsbröd, vilket är känt för sin tjocka skorpa och sega inkråm. Vi har valt ut fyra favoriter som vi tycker du bör överväga att köpa hem.

Surdegsbröd som blivit skivat med bra brödkniv

Våra bästa brödknivar

  • Mareld Brödkniv, 23 cm

    Mareld Brödkniv, 23 cm
    Brödkniven är ofta den kniv man tar för givet i köket – kanske är en riktigt bra brödkniv helt enkelt något man behöver hålla i handen för att uppskatta. Den här varianten från Mareld är 23 centimeter lång, vilket är mer än tillräckligt för de flesta typer av bröd. Den vassa, tandade eggen ger perfekta skivor av såväl formbröd som av surdegslimpa med hård skorpa och segt fluffigt inre. Perfekt både för lyxigt bröd från bageriet och rykande färska bröd direkt ur din egen ugn. Duka fram påläggen, för nu är det frukost!Marelds köksknivar har en design som lutar sig mot tysk knivtradition. De är tillverkade av 1.4116 rostfritt stål med en hårdhet som mäter 55-57 HRC. Det ger dig en tålig egg som står pall i köket, samtidigt som den är enkel att skärpa upp vid behov. Handtaget är tillverkat av ljust pakkaträ, en blandning av tunna trälager som sammanfogas med harts under högt tryck. Det skapar ett kompakt och hårt material som passar bra i köket eftersom det både är vattenavstötande och hämmar bakterietillväxt.För att bevara din kniv på bästa sätt rekommenderar vi att du diskar den för hand och torkar den torr med en kökshandduk efter användning. Förvara den sedan gärna på knivlist, i knivställ eller i knivfack för att hålla eggen så vass som möjligt.Underhåll kniven regelbundet med skärpstål, och slipa kniven med våtsten vid behov. För underhållsslippning rekommenderar vi Mareld Slipsten 1000/3000. För mer avancerad slipning rekommenderar vi att du kombinerar en grövre och en finare slipsten, till exempel Mareld Slipsten 300/1500 och Mareld Slipsten 4000/8000. På så vis kan du först använda den grövre slipstenen för att skapa en ny egg och sedan använda den finare stenen för att polera eggen till perfektion.
  • Mareld Akio brödkniv, 20 cm

    Mareld Akio brödkniv, 20 cm
    Brödkniven är ofta den kniv man tar för givet i köket – kanske är en riktigt bra brödkniv helt enkelt något man behöver hålla i handen för att uppskatta. Akio brödkniv från Mareld är 20 centimeter lång, vilket är mer än tillräckligt för de flesta typer av bröd. Den vassa, tandade eggen ger perfekta skivor av såväl formbröd som av surdegslimpa med hård skorpa och segt fluffigt inre. Perfekt både för lyxigt bröd från bageriet och rykande färska bröd direkt ur din egen ugn. Duka fram påläggen, det är dags för frukost!Mareld Akio-serien har blad som är tillverkade med damaskusteknik i 67 lager, vilket ger dem ett vackert mönster som är unikt för varje kniv. Knivarna i serien är noga utvalda för att kunna fylla alla behov du kan tänkas ha i köket när det kommer till att skiva, skära, hacka och tärna. De har en hårdhet på 60-62 HRC. Det gör att de håller sig vassa länge, men kräver lite extra jobb när de väl ska skärpas. Vi rekommenderar att du drar ett par gånger med ett skärpstål i diamant innan varje användning.Knivarnas handtag är tillverkade av ljust pakkaträ, ett hårt och kompakt material som både är vattenavstötande och hämmar bakterietillväxt. Handtagets form är rundat på midjan och smalnar av mot bolstret, vilket ger dig ett ett stadigt grepp oavsett vilken teknik du använder. Den snygga designen i ljust trä gör dessutom att du med fördel kan låta knivarna hänga framme på knivlist.Genom att ta hand om dina knivar på rätt sätt ser du till att de håller i många år framöver. Vi rekommenderar som sagt att du använder ett skärpstål, men även att du slipar eggen vid behov med hjälp av en slipsten. Vi rekommenderar Mareld Slipsten 1000/3000, som passar mycket bra för underhållsslipning. För en riktigt rakbladsvass egg rekommenderar vi att du avslutar slipningen med Mareld Slipsten 4000/8000.
  • Jamie Oliver Brödkniv 20 cm

    Jamie Oliver Brödkniv 20 cm
    Med den här brödkniven från Jamie Oliver får du alltid ett stadigt grepp. Kniven är ishärdad för överlägsen prestanda, och ger dig en perfekt skiva varje gång oavsett om du skär ett frasigt surdegsbröd, ett gott bikarbonatbröd eller en hembakad fullkornslimpa. Ett riktigt måste i köket. Knivens blad är 20 centimeter långt, och kniven har en totallängd på 33,6 centimeter.Jamie Oliver och det franska märket Tefal utgör tillsammans det perfekta matlagningsteamet, och har tagit fram produkter tillsammans i nästan två decennier. Jamie bidrar med sina kunskaper och sin passion för mat, medan Tefal står för tekniken och för förstklassig prestanda. Resultatet är högkvalitativa och pålitliga produkter, som gör det till en riktig fröjd att laga mat från grunden.
  • Ryda Knives Brödkniv 23 cm

    Ryda Knives Brödkniv 23 cm
    Ryda Knives brödkniv är ett rent hantverk, hela vägen från bladet till handtagets ände. Perfekt för att skära upp allt från fluffiga frallor till nybakt surdegsbröd med hård skorpa. Kniven har en kärna av ST650 pulverstål med en hårdhet på 62-63 HRC. De yttre lagren är tillverkade av rostfritt stål 316/316L och är vakuumvärmebehandlade. Det gör att kniven håller sig vass under lång tid och håller en skala på N7-N8 länge med enbart enklare knivvård. Det vackra handtaget är tillverkat av franskt olivträ och mässing. Slipvinkel 2x15%, hårdhet 62±1 HRC.Alla knivar från Ryda Knives levereras i en elegant presentförpackning med Rydas logga på toppen. I förpackningen finns även en folder av handgjort papper som tillför en exklusiv känsla. I foldern finns all information som behövs för att du ska kunna ta hand om din nya kniv på bästa sätt.

Surdegsbrödet förtjänar en bra brödkniv

Först och främst säkerställer en bra snittkniv ett jämnt och rent snitt, utan att krossa brödets struktur. Surdegsbröd, med sin specifika textur, kräver en kniv som kan hantera både hårdheten i skorpan och mjukheten inuti utan att orsaka skada.

En välutformad brödkniv, med serrat eller vågformade blad, minimerar ansträngningen och ger en bättre kontroll under skärprocessen.

Nybakat surdegsbröd med många luftfickor

En annan aspekt är att en skarp brödkniv bidrar till att förlänga brödets färskhet. Genom att skära rent och effektivt, utan att pressa ihop brödet, minskar man risken för att introducera luftfickor som kan påskynda åldringsprocessen. Detta bevarar brödets kvalitet och njutning över tid.

Investeringen i den bästa brödkniven för surdegsbröd visar också uppskattning för hantverket bakom bakningen. Tillverkningsprocessen för brödet är både en konst och en vetenskap, och att skära det med rätt verktyg hedrar den tid och det engagemang som lagts ner.