Diska ALDRIG knivar i diskmaskin

diskmaskin och kniv, stoppskylt

Knivar bör inte diskas i diskmaskin för det gör de snabbt slöa och kolstålsknivar kan dessutom börja rosta. Maskindiskmedel är starkt, fräter och ger skador på eggen. Detta är viktiga anledningar till varför du aldrig ska köra dina bästa kockknivar, filéknivar eller andra vassa köksverktyg i maskindisk.

Skonsammare diskning av köksknivar

Maskindisk leder alltså snabbare till slöare knivar och det är diskmedlets kemiska sammansättning som fräter på eggen. Men finns det inte alternativa diskmedel som är skonsammare?

Problemet med dessa är att då blir inte den vanliga disken tillräckligt ren. För att göra det enkelt för dig så följ bara vårt råd: Diska dina viktigaste knivar för hand med varsam hand och torka av de direkt. Så gör vi oavsett vad tillverkaren eller butiken skriver om kniven i sin produktbeskrivning.

Kniv, diskmedel, diskborste

Bäst är att diska din kockkniv direkt efter användning, med vatten och handdiskmedel. Kniven på bilden är en kockkniv från Wüsthof.

Nu är de flesta kockknivar märkta som rostfria, men de som inte är det ska aldrig ens lämnas blöta. Kombinationen av värme, vatten och slipmedel i maskindisken är förödande för knivbladets egg.

Att en vass kniv kallas för rostfri är också något man bör ta med en nypa salt. För att göra stål rostfritt sätter man till krom. Att samtidigt ha ett tunt och vasst knivsblad går emot kromtillsatsen som faktiskt gör den tjockare. Därför blir det svårt att hålla ett helt rostfritt stål i vassa knivar.

Handdisk bäst för vassa knivar

Det är hederlig handdisk som är mest skonsamt för knivarna. Du ska också se till att göra det direkt när du använt den klar. Låt inte kniven ligga och torka med fukt och matrester på bladet.

Det gör det svårare att diska rent eftersom du måste ha varmare vatten, mer diskmedel och gnugga hårdare. Det leder till mer nötning på knivens egg när du handdiskar. Konsekvensen blir också att du måste ta till knivslipning oftare för att ha kniven vass nog för matlagning.

Ytterligare en anledning till att handdiska vissa knivar är om den har handtag i trä. Trä är ett levande material som inte bör utsättas för upprepade omgångar med värme och vatten. I diskmaskinen finns stor risk att trähandtaget på din fina kniv förr eller senare spricker sönder.

Så, sammanfattningsvis är det följande du nu bör ha lärt dig som skäl till varför du aldrig ska maskindiska dina kockknivar:

  • Skador på eggen: Diskmaskinens höga värme och starka rengöringsmedel kan slöa knivens egg.
  • Rost och korrosion: Långvarig exponering för fukt och diskmedel kan orsaka rost, särskilt på kolstålknivar.
  • Säkerhetsrisk: Löst liggande knivar i diskmaskinen kan orsaka skador vid hantering.