HRC hårdhet på knivstål

Vad menas med HRC och hårdhet enligt Rockwellskalan?

HRC-hårdhet, hos till exempel stålknivar, anger stålets motståndskraft mot deformation och nötning. Typiska HRC-värden för stålknivar ligger mellan 50 och 65 HRC. Lägre HRC (50–55) gör kniven mer flexibel och tålig mot sprickor, medan högre HRC (58–65) ger bättre skärpa och hållbarhet men gör stålet mer sprött. Optimal hårdhet beror på användningsområdet.

Hårdheten utgår från Rockwellskalan, en internationell standard för hårdhet och ger information om stålets kvalitet och hållbarhet. Knivblad på köksknivar bör ha en hårdhet på minst 54 för att anses ha god kvalité.

Stålets hårdhet bestäms av knivstålets ingredienser

Hårdheten på stålet bestäms till många och mycket av ingredienserna som ger knivstålet dess egenskaper. Stål består av grundämnena Järn (Fe) och Kol (C) som blandas (legeras) och när kolet inte utgör mer än 2,1% av legeringen. Om man har högre kolhalt får man istället gjutjärn, vilket har andra egenskaper men också användbart i matlagning som stekkärl.

smider järn stål

Förutom stål och kol i olika blandningar använder knivtillverkare andra kemiska ämnen som modifierar stålets egenskaper. Krom (Cr) tillsätts med minst 12% för att få stålet rostfritt. Kobolt (Co) ger ökad styrka och hårdhet och används i knivstål av typen VG-10 och CoS.

Andra spårämnen i knivstål kan förekomma i olika konstellationer som Nickel, Fosfor, Svavel och Kisel.

Olika HRC hårdhet för olika ändamål

Rockwell C-skalan ska inte användas för att avgöra om en kniv är bättre än en annan. HRC är ett hårdhetsmått och beskriver hur hårt själva stålet är. Olika matlagningsmoment kräver olika egenskaper på kniven så du ska inte alltid leta efter högsta HRC när du ska köpa ny kockkniv.

Det som gör att man kan luras och tro att en kniv med högre HRC är bättre är för att priset generellt är högre. Det har dock mer att göra med tillverkningskostnaden som drar iväg när man använder hårdare stål.

Speciella knivstål med olika exempel på HRC

Beteckningar på knivstål kan vara långa, korta och intetsägande för en oinvigd. Men vi tänkte ge några exempel på knivstålsnamnen och länka dig vidare till knivarna som har knivblad i ståltypen.

1.4116 (X50 VrMoV 15)

Ett av de vanligaste knivstålen från tyska tillverkare är 1.4116 (X50 VrMoV 15). Det har en hårdhet på 56-58 HRC enligt Rockwellskalan och är väldigt fläckbeständigt. Stålet är lätt att underhålla med vanlig slipning. Ett bra stål till bra pris och med bra kvalité!

Knivar med HRC 56-58

  • Ballarini - Tevere Kockkniv 20 cm Trä

    Ballarini - Tevere Kockkniv 20 cm Trä
    Klassisk kockkniv, perfekt till det mesta i köket.Tevere är en knivserie i klassisk nordisk design. Knivbladet är tillverkat av tyskt rostfritt stål och har en hårdhet på 57 HRC. Det ljusa handtaget i pakkawood är ergonomiskt snidat med ett skyddande bolster vid knivbladets slut. Varje kniv är handpolerad för bästa resultat och livslängd.
  • Zwilling Four Star Köttyxa 15 cm

    Zwilling Four Star Köttyxa 15 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  
  • Mareld Knivset, 5 knivar

    Mareld Knivset, 5 knivar
    Set om fem högkvalitativa köksknivar från Mareld, designade enligt tysk knivtradition. I setet ingår en kockkniv, santoku-kniv, brödkniv, universalkniv och skalkniv.Knivarna i den här serien är tillverkade av 1.4116 rostfritt stål med en hårdhet på 55-57 HRC. Det ger en slitstark egg som tål tuffa utmaningar i köket, samtidigt som den har en viss flexibilitet och enkelt slipas upp till full skärpa gång på gång. Knivarnas handtag är tillverkade av pakkaträ, ett hårt och kompakt material som både är vattenavvisande och hämmar bakterietillväxt. Tack den stilrena formen ihop med det vackra ljusa träslaget kan du låta knivarna stå framme i knivblocket eller hänga på en knivlist. Dels som ett estetiskt element i köket, men även som inspiration för att laga mat och prova nya härliga rätter i köket.Kockkniv, bladlängd 21 cm. En bra kockkniv är kökets stora allt-i-allo och gör matlagningen både enklare och roligare. Marelds kockkniv har ett lite bredare blad, något som gör den mycket solid och stabil. Eftersom handtaget buktar ut i mitten och smalnar av mot bolstret, får du enkelt ett säkert grepp oavsett om du håller ovanför eller bakom bolstret.Santoku, bladlängd 18 cm. Santoku-kniven är en klassisk japansk knivtyp med hög precision, här tillverkad med europeisk stålhårdhet. Santoku betyder direktöversatt tre uppgifter, vilket antingen kan tolkas som att den passar till kött, fågel och fisk, eller till att skära, strimla och tärna. Oavsett hur du väljer att tolka det så är santokun ett bra val i köket när du förbereder både vardagsmat och mer avancerade rätter.Brödkniv, bladlängd 23 cm. Den här brödkniven från Mareld har en vass, tandad egg som låter dig skära perfekta skivor av de flesta sorters bröd. Den har ett bra grepp och är framtagen för att ge dig ett bra grepp. På så vis får du full kontroll över tjockleken på brödskivorna, oavsett om du skär mjukt och fluffigt formbröd eller surdegsbröd med segt inre och krispig skorpa.Universalkniv, bladlängd 13 cm. Universalkniven är lite som ett mellanting av en skalkniv och en mindre kockkniv. Tack vare det relativt smala bladet kommer den väl till pass när du vill hacka, skiva eller skära mindre grönsaker som vitlök och schalottenlök. Den är även ett bra alternativ om du är mer bekväm med en mindre kniv i köket. Skalkniv, bladlängd 9 cm. Skalkniven är ofta både kökets minsta och kökets mest använda kniv. Den kommer väl till pass för mycket, till exempel att rensa svamp, hacka örter och chili, skala potatis eller öppna förpackningar. Skalkniven är skarp, liten och flexibel, vilket ger dig stor kontroll när du hackar och skär.För att bibehålla skicket på dina knivar rekommenderar vi att du diskar dem för hand och torkar av dem direkt efteråt med en kökshandduk. Förvara gärna knivarna på knivlist eller i knivställ för att de ska hålla skärpan så länge som möjligt. Vi rekommenderar även att du underhåller eggen med ett slipstål eller bryne då och då. Nedan kan du läsa fler skötselråd.
  • Satake - Kuro Kiritsuke 23 cm

    Satake - Kuro Kiritsuke 23 cm
    Kuro Kiritsuke är en grovt hamrad handsmidd kniv som som är perfekt för att skära långa och snygga skivor av till exempel fisk eller kött. Knivbladet är tillverkat av VG-10-stål som är processat åtta gånger, vilket ger extra skärpa och en hårdhet på 58 HRC. Det långa handtaget av bränt trä med bolster och skaftände av 18/8-stål ger perfekt grepp, balans och stabilitet. Den här kniven är både en fröjd för handen och ögat! Levereras i ett träetui.Obs! Kniven passar inte på Kuro magnetisk knivbräda då den är för lång. Kniven förvaras bäst på en magnetisk knivlist.Serien Kuro från Satake är en kollektion knivar med extrem attityd och hårt stål. Den hammarbankade bladsidan slutar i vacker damaskusstål vid skäreggens början gör inte bara dessa knivar vackra och råa. Den ojämna ytan motverkar nämligen till stor del vakuum mellan råvara och blad, vilket gör att kniven smidigt glider igenom alla råvaror. Kärnstålet är VG-10 och går att slipa väldigt tunt, vilket gör att kniven får en rakbladsvass skäregg som håller länge.En vass egg ger godare och nyttigare mat. Finare snittyta hjälper till att förhindra råvaran att tappa färg, smak, saft och spänst vid tillagning. Dessutom gör en vass egg att skurna råvaror håller längre och inte tar smak av annat i kylskåpet.

Wüsthof Classic kockkniv 20 cm, 1.4116 stål

Finns i knivar från Wüsthof och Zwilling.

AUS-8

Stål från japan är ofta av typen AUS-8 med en kolhalt på 0,75%. Stålet har en seghet som gör eggen hållbar och korrosionsbeständig och hårdheten ligger på 57-59 enligt HRC-skalan. Finns i knivar från Satake Professional-serien.

  • Satake Professional Kockkniv 21 cm

    Satake Professional Kockkniv 21 cm
    En kockkniv ur Professional-serien, framtagen av japanska Satake i nära samarbete med svenska kockar. Ledorden i arbetet har varit balans, känsla och prestanda. Knivarna i serien är tillverkade i AUS8-stål, ett stål med extremt god förmåga att behålla skärpan och som svarar snabbt på återskärpning.  Kockkniven är smidd i ett stycke, med ett bolster som viger bladet med handtaget av svart pakkaträ – ett träslag som tål väta och tuffa tag. Material: AUS8-stålBladlängd: 21 cmHandtag av svart pakkaträFabrikat: Satake
  • Satake Professional Skalkniv 8 cm

    Satake Professional Skalkniv 8 cm
    Skala potatis och skär grönsaker med den praktiska Pro skalkniven från Satake. Kniven är den del ur Professional-serien som består av praktiska och vassa knivar. Skalkniven har en längd på 8 cm och är tillverkad av AUS8-stål som är hållbart och slitstarkt. Dessutom är det ergonomiska handtaget tillverkat i svart pakkaträ och ligger skönt och stabilt i handen. Det rekommenderas att kniven förvaras i ett knivblock eller på en magnetlist. Handdisk rekommenderas för att direkt torkas av med en kökshandduk.

VG-10

Hårdhet på 60-62 HRC och är vanligt förekommande i japanska kockknivar. Kräver väldigt lite underhåll och står emot fläckar bra. Finns i knivar från Miyabi, Zanmai och Yaxell Zen & Ran.

  • Yaxell RAN Kockkniv 20cm & Allkniv 12cm

    Yaxell RAN Kockkniv 20cm & Allkniv 12cm
    2-delsset bestående av en kockkniv 20 cm och en allkniv 12 cm. Båda knivarna har ett vackert damaskusmönster och hand­tag i svart micarta.Material: VG10 cobolt-vanadium rostfritt stål (blad) Mikarta (skaft).
  • Yaxell - Ran Kockkniv 20 cm

    Yaxell - Ran Kockkniv 20 cm
    Klassisk kockkniv ur Yaxells exklusiva serie Ran, som passar till de flesta livsmedel och som med sin tyngd underlättar arbeten med större köttstycken eller till exempel rotsaker.Knivens blad består av 69 lager damaskerat stål. Kärnan är gjord av hårt VG10-stål och är omsluten av 68 lager mjukare stål, 34 lager på vardera sida. Denna uppbyggnad ger knivbladet en rosttålig yta i kombination med en extremt skarp egg. Det svarta handtaget är tillverkat i canvas-micarta. Materialet påminner om trä i strukturen, men består av en blandning av linneduk och specialplast. Det är ett mycket hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget är ihopsatt med hjälp av två kraftiga nitar och har en avslutande knapp som ger kniven en skön balans i handen.
  • Yaxell - Zen Kockkniv 20 cm

    Yaxell - Zen Kockkniv 20 cm
    Prisbelönt kockkniv ur Yaxells serie Zen. Detta är en klassisk kockkniv som passar till de flesta uppgifter i köket. Tyngden i bladet underlättar vid arbete med stora köttstycken eller till exempel rotsaker.Knivens blad består av 37 lager stål, varav kärnan är tillverkad i VG10-stål och övriga stållager i ett mjukare, mer rosttåligt stål. Den hamrade ytan ger kniven ett unikt utseende. Som en extra finish är alla blad dekorerade med en handstansad logotyp. Handtaget är tillverkat i det hygieniska materialet micarta och fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar.
  • Satake Kuro knivset i två delar, Santoku-kniv (18cm) och Petty-kniv (15 cm)

    Satake Kuro knivset i två delar, Santoku-kniv (18cm) och Petty-kniv (15 cm)
    Knivsetet i 2 delar från Satake är en utmärkt gåva till dig själv eller kompisen. Setet innehåller en santokukniv med bladlängd på 18 cm och en universalkniv med bladlängd på 15 cm. Båda knivarna tillhör Kuro-serien från Satake och setet blir därför en perfekt start på din egen knivkollektion, eller en utmärkt förlängning.Knivbladen är tillverkade i VG10-stål som behandlats 8 gångar. Detta ger en otroligt skärpa och hållbarhet som gör att knivarna håller absolut högsta kvalité. Knivarna är handgjorda och samtliga detaljer är noggrant utformade och designade. Skaften är formad i bränt, polerat rosenträ som ger ett perfekt grepp, stabilitet och balans. Knivarna är perfekta i köket och kan användas till det mesta.