Santoku knivar

Vad är en Santokukniv?

En Santoku-kniv är en typ av japansk kökskniv som liknar en kockkniv. Det är en mångsidig kniv med ett rakt blad, vanligtvis mellan 13 till 18 cm i längd. På japanska betyder ordet santoku - tre dygder och det återspeglar de tre användningsområden som en Santokukniv har: skiva, tärna och hacka.

Den är designad för effektiv prestanda i tre vanliga köksuppgifter: skiva (skära med en längsgående rörelse), tärna (skära med en tvärgående rörelse) och att finhacka (skära med en gungande rörelse).

Santoku kniv, Miyabi
Miyabi 7000D Santokukniv 18 cm.

Tips på Santokuknivar

  • Satake Houcho Santoku/Kockkniv Magnoliahandtag 17 cm

    Satake Houcho Santoku/Kockkniv Magnoliahandtag 17 cm
    Den här japanska kockkniven, en s.k. Santoku-modell, hackar och skivar med precision. Den fungerar även som allroundkniv. Det höga bladet gör att dina knogar aldrig stöter emot skärbrädan. Material: Hi Carbon SteelBladlängd: 17 cmSlipvinkel 15 graderHandtag i magnoliaträSlipas med sten eller keramiskt bryne
  • Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 16 cm

    Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 16 cm
    Denna välgjorda Bob Kramer santokukniv från Zwilling är idealisk till att köra kött och större grönsaker eller hacka örter med. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. Kockkniven kan fås i flera storlekar.
  • Mareld Akio Santoku-set, 2 delar, 13 & 18 cm

    Mareld Akio Santoku-set, 2 delar, 13 & 18 cm
    Santoku-kniven är kanske den allra mest populära japanska kockkniven. I det här setet från Mareld ingår två av de mest använda varianterna, med bladlängd på 13 respektive 18 centimeter. Knivarna ingår i Marelds Akio-serie, tillverkad med Damaskus-teknik i 67 lager rostfritt stål som ger varje blad ett unikt vackert mönster. Bladen har en hårdhet på 60-62 HRC, vilket gör att de håller sig vassa exceptionellt länge. Knivarna är noga utvalda för att kunna täcka alla behov i köket, så du kan skiva, hacka och tärna med lätthet.Knivarnas handtag är tillverkade av pakkaträ, ett kompakt och slitstarkt material som både är vattenavvisande och hämmar bakterietillväxt. Handtaget är rundat i midjan och smalnar av mot bolstret, vilket ger dig ett stadigt grepp oavsett vilken teknik du använder. Tack vare den snygga designen i ljust trä kan du dessutom låta knivarna hänga synliga på en knivlist, nästan som dekoration. Vi rekommenderar att du diskar knivarna för hand.På japanska betyder san siffran tre, medan toku betyder uppgifter. Direktöversatt betyder det tre uppgifter, något som tolkas på lite olika sätt. Vissa menar att santoku-kniven därför ska användas till kött, fågel och fisk, medan andra hävdar att det betyder att den ska användas för att skiva, tärna och strimla. Oavsett får du knivar med funktionell och vacker design, utmärkta till både vardagsmat och till mer avancerade rätter. Vassa och tåliga knivar är en bra investering, eftersom en sned och sliten kniv lättare slinter och orsakar skärsår. En hård, skarp och välgjord kniv är enkel att skära med eftersom den snabbt och exakt gör precis vad handen ber om, med mycket mindre risk för att slinta.Eftersom knivar tillverkade enligt japansk smidestradition har en högre hårdhet än europeiska knivar så kräver de lite extra arbete när du slipar dem. Om du vill kan du dra ett par drag med ett diamantslipstål före varje användning. Genom att ta väl hand om dina knivar säkerställer du att de håller sig vassa i många år framöver. Till det kan du använda Mareld Slipsten 1000/3000 grit för underhållsslipning. Om du vill kan du avsluta med Mareld Slipsten 4000/8000 grit för att polera eggen till knivskarp perfektion.
  • Miyabi - 7000D Santokukniv 18 cm

    Miyabi - 7000D Santokukniv 18 cm
    Santokukniv ur Miyabis exklusiva serie 7000D. Santoku betyder ”tre användningar” på japanska och syftar till knivens mångsidighet. Kniven passar utmärkt för både grönsaker, fisk och kött. Knivbladet har en kärna av hårt CMV60 pulverstål (60 HRC) täckt med 65 lager is-härdat rostfritt stål, CRYODUR®, i vacker damask-design. Det svarta D-formade handtaget är tillverkat av Mikarta, ett hållbart och vattentåligt material med skiftande yta. Mikarta är mycket hygieniskt och lämpar sig väl för köksmiljöer. Tillverkas i Seki, Japan.
  • Victorinox Kockkniv extra bred 20 cm, wood

    Victorinox Kockkniv extra bred 20 cm, wood
    Kockkniv med extra brett blad och skaft av maple wood.Bladlängd 20 cm. En kockkniv med extra brett blad, den är som en blandning mellan ordinär kockkniv och santokukniv och passar både proffskocken och hemmakocken. Kockkniven är trots det breda bladet mycket smidig att arbeta med.Kniven hackar, tärnar och skär allt från fisk, fågel, kött till frukt och grönt. Kockkniven är ett måste och med den i köket blir det inga knivigheter.Kockkniven är en av minst tre knivar som behövs i varje hem.Victorinox  Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd.Sedan starten 1884,  har Victorinox berikat välden med knivar av rostfritt stål.  De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet,  knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
  • Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 20 cm

    Zwilling Bob Kramer Damask Kockkniv 20 cm
    Denna välgjorda Bob Kramer santokukniv från Zwilling är idealisk till att köra kött och större grönsaker eller hacka örter med. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. Kockkniven kan fås i flera storlekar.
  • Victorinox Swiss Modern santoku- och brödkniv

    Victorinox Swiss Modern santoku- och brödkniv
    Uppdatera ditt kök med de smarta knivarna från Victorinox som har en hög kvalitet. Här får du ett set som innefattar en brödkniv 22 cm och en santokukniv 17 cm. Brödkniven har ett rosa handtag och är utöver gjord för bröd, även utmärkt till andra matvaror. Santokukniven passar till allt från kött och fisk till grönsaker och rotfrukter.Båda knivarna har vassa blad som är tillverkade av rostfritt stål, medan de ergonomiska handtaget i färgen sage är av plast och lätta. Båda knivarna tål även diskmaskin vid rengöring.
  • Miyabi Santoku Kockkniv 5000FCD 18 cm

    Miyabi Santoku Kockkniv 5000FCD 18 cm
    Fantastisk japansk Santoku-kniv med en längd på 18 cm och en hård karbon-stål kärna. Santoku direkt översatt betyder tre dygder och de tre dygderna betyder att man lika gärna kan använda kniven till kött, fisk eller grönsaker. Bladet har 48 stållager runt kärnan vilket ger den välkända damaskus-designen på bladet. Hårdheten ligger på 61 Rockwell och kniven har en symmetrisk kant. Tillverkad i Japan. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkade med urgamla japanska traditionerna och modern tysk ingenjörs- och fabrikstradition. Miyabi ger dig exceptionellt vassa knivar med raffinerat skönhet, finess och kvalitet som är viktigt i den japanska kulturen.
  • Miyabi ARTISAN 6000MCT Santoku Rocking Japansk kockkniv 18 cm

    Miyabi ARTISAN 6000MCT Santoku Rocking Japansk kockkniv 18 cm
    Denna santokukniv från Miyabi är annorlunda än de vanliga santoku-knivarna. Spetsen på bladet går upp i en svag böj medans en vanlig santokukniv är rak. Den smala spetsen gör det möjligt att göra den vaggande hackningen som vi europeer ofta använder när vi hackar stora mängder grönt. Bladet mäter 18 och är tillverkat i MicroCarbide MC63 pulverstål, inneslutet i två stållager. Hårdheten är 63 Rockwell. Cryodur ishärdning av bladet och ett dimensionellt skaft i pakkaträ ger en perfekt balans, enastående komfort och en otrolig skärförmåga oavsett hur du använder den. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkade med urgamla japanska traditionerna och modern tysk ingenjörs- och fabrikstradition. Miyabi ger dig exceptionellt vassa knivar med raffinerat skönhet, finess och kvalitet som är viktigt i den japanska kulturen. 
  • G.R.Y.M - Damascus Santukokniv 17 cm

    G.R.Y.M - Damascus Santukokniv 17 cm
    Santokukniv tillverkad av rostfritt damascusstål med totalt 67 skikt. Den inre kärnan är tillverkad av MOV CARBOCHROME stål, som är hård, hållbar och motståndskraftig mot korrosion. Kombinationen av kärnan och 33 lager av damask stål på varje sida skapar en skarp och tålig 13-15 ° kant som inte kräver frekvent skärpning. Handtag är gjorda av ebenholts trä, vilket gör varje kniv unik och välbalanserad.
  • MAC Superior Japansk Kockkniv/Santoku 17 cm

    MAC Superior Japansk Kockkniv/Santoku 17 cm
    17 cm kockkniv i santokumodell. Passar för all sorts fisk, kött och grönsaker som ska skivas, hackas samt tärnas. En typisk MAC-kniv med balans och skärpa i toppklass! Handtag med genomarbetat bolster mellan handtag och knivblad. Kockkniv i santokumodell17 cm bladHandtag i trä
  • Miyabi BLACK 5000MCD Santoku Japansk Kockkniv 14 cm

    Miyabi BLACK 5000MCD Santoku Japansk Kockkniv 14 cm
    Denna japanska Santoku-kniv har en otroligt hård kärna av mirko-karbid pulverstål vilket ger en fantastisk och oslagbar skärpa. Santoku är den bäst-säljande japanska kniven och Santoku betyder tre dygder. Det betyder att man lika gärna kan använda den på kött som på fisk och grönsaker. Knivbladet är täckt av 132 stållager som ger kniven dess unika Damaskus-design. Handtaget är i kanadensisk lönnMiyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkad med urgamla japanska traditioner och modern tysk ingenjörs- och och fabrikstradition. Miyabi ger dig otroligt vassa knivar med en raffinerad skönhet, finess och kvalitet som är så viktigt i den japanska kulturen.

Vanliga material i en Santoku kniv

För att en Santokukniv ska vara effektiv behöver den vara tillverkad i ett material som tål användningsområdena. Eftersom kniven ska klara båda hacka, tärna och skiva måste materialet klara dessa moment bra. Vanliga material är:

  • Kolstål: Ett traditionellt val för knivtillverkning, kolstål har en god förmåga att hålla en vass egg men kräver regelbundet underhåll för att förhindra rost och missfärgning.
  • Rostfritt stål: Ett modernare alternativ för dig som vill ha så lite underhållskrav som möjligt. Santokukniv i rostfritt stål är rostbeständigt och kräver mindre underhåll än kolstål men eggen är svårare att få sylvass.
  • Keramiska Santokukniv: Med inslag av zirkoniumoxid får man ett knivblad som är hårt och slitstarkt och behåller sin skärpa under lång tid. Keramiska knivar är lätta, rostbeständiga och icke-reaktiva.
  • Damaskusstål: Vissa avancerade Santoku-knivar är gjorda av Damaskus-stål, som skapas genom att skikta och smida olika typer av stål tillsammans. Detta skapar ett unikt mönster på bladet och förbättrar knivens hållbarhet och skärpa.

Förutom knivbladets material finns det också Santokuknivar med olika handtag och design. Tänk på att handtagen också är en viktig del i hur en Santoku ligger i handen och är bekväm att jobba med i köket.

3 japanska rätter som en Santoku är bra till

Japansk matlagning Santoku-kniv bra till
Sushi Skära rå fisk i tunna, jämna bitar
Tempura Skära grönsaker i uniforma bitar
Teriyaki Hacka vitlök, ingefära och lök, samt skära kött i tunna strimlor