Så skär du kött på rätt sätt
När det gäller att skära kött på rätt sätt gäller det att se åt vilket håll muskelfibrerna går och skära av de tvärs över riktningen. Fel sätt ger segt och torrt kött, medan rätt sätt ger mört och saftigt kött. Lär dig mer om hur du skär kött på rätt sätt för godare tillagning.
Skära kött mot fibrerna
För att skära köttbiten rätt behöver du alltså lära dig att se åt vilket håll fibrerna går. Om muskelfibrerna går från ena sidan av köttbiten till den andra ska du skära rakt över dessa fibrer i 90 graders vinkel. Se till att din kniv är så vass att du inte behöver såga för det trasar sönder köttfibrerna och ger sega och torra köttbitar.
Men hur ser man då åt vilket håll fibrerna går? Vi tycker att det är ganska tydligt visat i det här videoklippet där man får se en rostbiff skäras mot fiberriktningen.
När det gäller vilka knivar som är bäst för olika typer av kött är en filékniv idealisk för fisk, en kockkniv för kyckling och en trancherkniv för nötkött. Att ha olika knivar till hands i köket är bra för olika moment. Se alltid till att dina knivar är vassa för att få rena, exakta snitt och undvika att köttet skadas.
Genom att följa dessa tips kan du vara säker på att du skär köttet på rätt sätt och att du får det möraste och saftigaste resultatet varje gång. Så varför inte gå och prova det nu på en entrecote eller ryggbiff? Du kommer att bli förvånad över skillnaden mellan korrekt skuret kött tvärs över fibrerna och felaktigt styckat kött som är segt på grund av att fibrerna inte skars av.
Skära och putsa oxfilé
Det kan vara en utmaning, men med rätt teknik och verktyg är det lätt att få professionella resultat varje gång. Först och främst måste du välja en bra kvalitet på oxfilén. Den ska vara fri från överflödigt fett och senor och skäras i jämnstora bitar.
Därefter måste du mjuka upp köttet. Detta kan göras genom att slå det med en klubba eller genom att använda en vass kniv för att göra grunda snitt tvärs över fibern. Detta hjälper till att bryta ner de hårda fibrerna i nötköttet och gör det mer mört.
När nötköttet är mört är det dags att börja skära upp . Oavsett om du ska skära en filé eller laga en rörd biff måste du använda rätt kniv för uppgiften. En filékniv är perfekt för att skära tunna skivor av oxfilé, medan en kockkniv är bäst för att hugga och tärna större bitar.
När det gäller skivning ska du alltid se till att din kniv är vass, och skär alltid tvärs över fibrerna för att hålla nötköttet mört.
Slutligen, glöm inte kryddningen! Strö salt och peppar över köttet innan det tillagas för att få maximal smak. Med dessa tips kan du enkelt skära och trimma din oxfilé, entrecote eller annat fint köttstycke till perfekta bitar varje gång.
Skär kött och grönsaker på olika skärbrädor
Använd inte samma skärbräda till kött och grönsaker. Det för att undvika korskontaminering mellan olika livsmedel och undvika sjukdom då en del råa köttprodukter kan innehålla sjukdomsframkallande mikrober.
Skärbrädor är ett viktigt redskap i varje kök. Med dem kan du på ett säkert sätt hacka, skära, tärna och förbereda alla dina ingredienser utan att skapa en röra. Men visste du att det finns olika typer av skärbrädor för olika ingredienser? De flesta människor har två eller tre skärbrädor i köket - en för kött, en för grönsaker och en för bröd.
Köttskärbrädor
Skärbrädor för kött är vanligtvis tillverkade av lövträ, plast eller bambu. Dessa material är lätta att rengöra och sanera, och de absorberar inte lukt eller fläckar från köttet. Ytan på dessa skärbrädor är vanligtvis slät, så att det är lättare att skära igenom rått kött. En del riktigt tjocka skärbrädor kallas för slaktarblock och har en ränna för uppsamling av köttsaft.
Grönsaksskärbrädor
Skärbrädor för grönsaker är i allmänhet tillverkade av mjukare material, t.ex träskärbrädor av bambu, ek eller gummi. Dessa material är skonsamma mot knivarna och hjälper till att förhindra att dina grönsaker skadas under skärningen. Ytan på skärbrädorna är vanligtvis grövre, vilket hjälper till att greppa grönsakerna och förhindra att de glider medan du hugger.
Brödskärbrädor
Brödskärbrädor är vanligtvis tillverkade av lövträ eller bambu. Dessa material är lätta att rengöra och absorberar inte fläckar från brödet. Ytan på skärbrädorna är också grövre, vilket gör det lätt att skära igenom brödet utan att mosa det. Speciella brädor finns där brödskärbrädan har ett galler och en utdragbar uppsamlare för brödsmulor.
Rengör din köttskärbräda på rätt sätt
Om du tillagar olika maträtter på samma skärbräda ska du se till att rengöra och desinficera brädan ordentligt efter varje användning. Detta hjälper till att förhindra smitta och korskontaminering mellan olika livsmedel.
Använd varmt vatten och diskmedel när du rengör dina skärbrädor. Du kan också använda en vinägerlösning eller ett blekmedelsbaserat rengöringsmedel. Skölj brädan väl med varmt vatten efter att du använt något av dessa rengöringsmedel.
Om du har flera skärbrädor, se till att märka dem så att du vet vilken att använda för varje typ av livsmedel. Det är bra att ha separata skärbrädor för rått kött, tillagat kött, grönsaker och bröd.