Slipa din slöa osthyvel
Olika ostar beter sig på olika sätt men när den börjar korva sig är det ett tecken på att din osthyvel behöver slipas. Det är något du kan göra själv med ett brynstål eller så kan du lämna in den för slipning hos ett proffs.
Med brynstål får du ingen ny egg men oftast räcker det för att känna det som att osthyveln fått nytt liv igen. Här följer en kort video som visar hur du jobbar med stålet mot hyveln.
4 populära brynstål
-
Chef's Choice Chef´sChoice Skärpstål EdgeCrafter Diamant
610 kr
Läs mer härDen fantastiska M416 EdgeCrafter från Chef'sChoice är det mest avancerade skärpstålet i världen! Detta ovalformade stål, bestruken med de högkvalitativa Chef'sChoice diamantstavarna, slipar din knivs egg till perfektion. Den ovala formen låter en större yta av kniven slipas samtidigt. Skärpstålet ligger bekvämt och välbalanserat i handen tack vare sitt non-slip handtag. Stålet går att användas av både höger- och vänsterhänta.Längd: 30,5 cm -
Wüsthof Classic Skärpstål 26 cm
980 kr
Läs mer härÄnda sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. -
Wüsthof Ikon Skärpstål 26 cm
1399 kr
Läs mer härÄnda sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Ikon är lite av ett flaggskepp bland Wüsthofs knivserier. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är gjorda av grenadilleträ som är ett av världens hårdaste träslag. De är utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. Knivarna i Ikon-serien går inte att diska i maskin. -
Skärpstål 31 cm, runt - Exxent
421 kr
Läs mer här
Efter att du fixat skärpan på osthyveln är det viktigt att vara försiktig. Om du brukar sätta andra handens fingrar, typ tummen, ovanpå osten så finns risk att du hyvlar även den.
Bäst är att alltid ha den andra handen på sidan och bakom osten. Då är risken mindre för att en bit hud följer med din ostskiva.