Slipa yxa på bästa sätt
Att ha en vass yxa gör huggning så mycket mer effektiv och hur längesen var det du slipade bladet på din yxa? I den här guiden får du lära dig mer om att slipa yxan för att hålla eggen vass och förlänga livslängden på verktyget.
Det finns många olika sorters yxor för olika behov från köttyxa i köket till klyxyxan i vedbon. Alla har det gemensamt att de har en egg, slipvinkel och en slipfas som måste underhållas för att yxan ska prestera på hög nivå.
Hur yxbladet ser ut skiljer sig åt mellan de olika typerna av yxor så man får jobba med slipningen på lite olika sätt för att få till rätta vinkeln och slipfasen.
Slipvinkel för yxor
Vilken slipvinkel ska man då ha på sin yxa? Det beror på användningsområdet där rekommenderad vinkel på en skogsyxa är 35-40 grader medan på en täljyxa kring 25-30 grader.
För täljyxor är det också vanligt att man lägger olika vinkel och slipfas på olika sidor beroende på om man är höger- eller vänsterhänt.
Förutom den klyvande vinkeln kan man också jobba med profilen på yxans blad. Skogsyxor och vildmarksyxor brukar man lägga en rundad egg på, vilket är starkare än rak som på täljar- och snickaryxor. Något annat än dessa två ska man undvika då de kan vara farliga och leda till att yxan slinter.
Slipning av yxa i tre steg
Man kan dela in slipningen i tre olika steg från 1) Grundslipning, 2) Underhållsslipning till 3) Strigling. Detta gäller ju alla typer av vassa verktyg även rakknivar, saxar och köksknivar.
1. Grundslipa yxa med slipmaskin
En grundslipning görs med en slipmaskin och syftet är att ta fram och forma en ny egg. Det momenten kräver träning och många väljer att lämna in sin kniv eller yxa till en proffsslipare. Om eggen är väldigt nersliten eller har fått ett jack blir det extra utmanande.
2. Underhållsslipning med bryne
Varje användning av yxan ger små, mikroskopiska nötningar som leder till sämre skärpa över tid. Det går att rätta till de här minsta slitningarna genom underhåll. Metoden kallas för bryning eller underhållsslipning, men det är egentligen ingen slipning så som grundslipning då ingen ny egg formas.
Du kan använda dig av ett skärpstål med diamantbryne eller keramiskt bryne när du gör underhållsslipning.
3. Strigla yxan
Efter att du gjort en ny skärpning eller underhållsslipning avslutar du med att strigla yxan. Det behövs för att få till det där sylvassa som kan skära ett pappersark om det faller vinkelrätt mot eggen.
Strigling utförs med ett grovt läder (strigel) och ett tunt lager med slipmedel. Du drar med yxans nacke först, på båda sidor av eggen för att polera den.
Utrustning för att slipa yxor och knivar hemma
För att kunna utföra alla moment i en kniv- eller yxslipning behöver du slipmaskin, bryne och strigel. En slipmaskin av typen Tormek T-1 funkar för vanliga kockknivar men är på gränsen för att klara större verktyg som yxor.
Tormeks slip funkar för yxor
-
Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener
3849 kr
Läs mer härKnivslipen från Tormek låter dig grundslipa dina knivar till en professionell nivå. Hemma i ditt eget kök. Tack vare sin patenterade styrningsmetod för slipvinkeln, samt att du har en separat bryning, får dina knivar en extraordinär och hållbar skärpa. Du slipar bara en sida av knivbladet åt gången, vilket gör att du kan sätta olika vinkel på slipfaserna om du önskar. Knivslipen är både tystgående och håller nere temperaturen för att knivens härdning inte ska förloras. Maskinen har en snygg industriell design. Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener klarar av blad som är 12-60 millimeter höga och upp till 5 millimeter tjocka och diamantslipskivan klarar av alla typer av stål. Den kan även slipa keramiska knivar.Använd brynskivan för att ta bort råegg som uppstår när du slipar kniven, samtidigt som eggen poleras. Mellan grundslipningarna är det lätt att underhålla eggen genom att bara använda brynskivan. När kniven inte uppnår samma skärpa på bara brynskivan längre ger du den en ny grundslipning på diamantslipskivan.En bra knivslip är en väl värd investering då du ökar livslängden på dina knivar samt att du får nöjet att alltid åtnjuta nyslipade knivar i ditt kök. Registera din knivslip hos Tormek för att erhålla 8 års garanti. -
Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener, carbon black
3849 kr
Läs mer härUppnå professionell slipning i ditt kök med Tormeks T-1 Kitchen Knife Sharpener - här i färgen kolsvart. Knivslipen T-1 är den första riktigt professionella knivslipen för hemmaköket och ger dig perfekt slipade knivar på bara några minuter. Med sin kompakta, eleganta design får den gärna stå framme på köksbänken.Traditionella knivslipar är bra för att bibehålla knivens skärpa, men när du behöver räta ut knivens egg till den perfekta vinkeln och förnya skärpan på bästa tänkbara sätt finns det ingen bättre lösning än Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener.Tormeks knivslip är tystgående med en maximal ljudnivå på 45 dB och håller en låg temperatur under slipningen, vilket även skyddar knivens hårdhet. Med T-1 knivslip kan du slipa knivar mellan 12 och 60 mm i höjd och 5 mm i tjocklek och diamantskivan kan hantera alla typer av stål, inklusive keramiska knivar, vilket gör T-1 köksknivslip till en mångsidig lösning för alla dina skärpbehov.En pålitlig knivslip är oumbärlig i alla kök och förlänger livslängden på dina knivar, och som vi vet - gör vassa knivar gör både köksarbetet effektivare och säkrare. Den eleganta industridesignen ger också en elegant touch till ditt kök. Optimera din köksutrustning med Tormek T-1 köksknivslip och upplev skillnaden. -
Tormek T-1 Morakniv 1891 knivslip
4000 kr
Läs mer härTormek T-1 Morakniv 1891 knivslip är skapad i begränsad upplaga i samarbete med Morakniv. Den avancerade knivslipen är utformad för att leverera en extraordinär och hållbar skärpa, tack vare den patenterade styrmetoden som säkerställer exakta slipvinklar. Ett utmärkt val när du vill få till professionellt slipade blad på dina köksknivar hemma.T-1 knivslip låter dig effektivt slipa knivbladet genom att fokusera på en sida i taget, så att du kan välja olika vinklar på slipfaserna efter behov. Knivslipen är både tystgående och ser till att temperaturen hålls nere under slipningen för att bibehålla bladets hårdhet. Den har dessutom en snygg industriell design, och kan användas för knivar med blad som är upp till 60 millimeter höga och 5 millimeter tjocka. Diamantskivan är både mångsidig och effektiv och kan användas för att slipa alla typer av stål, inklusive keramiska knivar. För extra precision kan du använda slipstenen för att ta bort den grova eggen och polera skäreggen, samtidigt som du enkelt bibehåller bladets skärpa mellan slipningarna.T-1 Morakniv 1891 är en investering i dina knivars kvalitet och hållbarhet, som hjälper dig att säkerställa att dina köksknivar alltid levererar optimal skärpa. Du får automatiskt fem års garanti på ditt köp, men kan förlänga den med ytterligare tre år genom att registrera ditt köp på tormek.com. -
Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener - Carbon Black
3849 kr
Läs mer härErbjudande: Köp en Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener och kokboken Mat &: Musik av Erik Videgård och Eric Gadd för 3 999 kr (Ord. pris 4 118 kr). Slipa dina matlagningskunskaper med den första riktiga&hellip:
Kolla även på knivbrynen som vi tycker funkar bra till både köksknivar och för att underhålla yxans egg.
Som strigel kan man använda baksidan på ett gammalt skärp om man vill och bara köpa slipmedlet. Annars hittar du fina läderstriglar hos butiker som säljer rakprodukter.