Filéknivar
Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna fina skivor av både kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i ett välutrustat kök. Det som utmärker en kniv för att skära filéer är att den är tunn och har ett smalt blad.
Här får du tips om de bästa filéknivarna från ledande knivtillverkare. Du hittar kanske nån keramisk kniv men främst knivarna med blad av rostfritt stål.
Populärt inom filéknivar
-
Lion Sabatier Ideal Filékniv Flexibel 20 cm Svart
1399 kr
Läs mer härRedan år 1812 registrerades varumärket LION Sabatier som det första Sabatier - varumärket, och det är det enda märke som får använda lejonet som symbol. Lejonet är djurens konung och står för styrka, smidighet samt överlägsenhet - och är en kvalitetsgaranti för användaren. Kniven är helsmidd och tillverkad av rostfritt stål med en hög kolhalt. Tillsammans med smidningsprocessen gör den höga kolhalten stålet så hårt att man kan slipa en mycket skarp och fin egg.Skärpan håller länge - och kan underhållas med ett brynstål. Knivarnas balans är optimal - vilket gör dem till fantastiska, professionella arbetsredskap. -
Global G-30 Flexibel Filékniv 21 cm
1399 kr
Läs mer härDenna filékniv från Global är ett absolut måste för dig som uppskattar en kniv hav högsta kvalitet. När du använder den för förstagången kommer du inte vilja släppa den igen. Den är flexibel och smidig och klarar utan problem alla skäruppgifter. Bladet är 21 cm. långt. -
Global G-10 Laxkniv 31 cm Flexibel
1124 kr
Läs mer härSkär tunna, fina skivor lax med Globals flexibla laxkniv! En lång och mycket behaglig filékniv som lämpar sig för de större filéarbetena i köket. Tack vare det något tunnare stålet i Globals filéknivar jämfört med andra knivar är filéknivarna mycket följsamma och flexibla.Bladets längd: 31 cm. -
Victorinox Lax och Skinkkniv Räfflad 30 cm maple wood
895 kr
Läs mer härLax och Skinkkniv med skaft i maple wood, bladlängd 30 cm En olivslipad förskärare som är mycket användbar. Trancherknivens handtag är ergonomisk och väl avvägt i trä. Att kniven är olivslipad innebär att det som man skivar inte fastnar och släpper lätt från bladet, därför är det en excellent trancheringskniv. Fungerar både till skinka, lax, rostbiff och pastrami, ja helt enkelt till det mesta som behöver skivas till tunna skivor. Kvalitetsknivar är som goda viner, de blir bättre med tiden och med den här kniven skivar du lätt upp det som skall finns på tapas tallriken. Victorinox Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884, har Victorinox berikat välden med knivar av rostfritt stål. De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet, knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz.
Fler tips på filéknivar
-
Zwilling Pro Filékniv 26 cm
1249 kr
Läs mer härDet tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen. -
Kasumi Urbeningskniv 16 cm
716 kr
Läs mer härUrbeningskniv från japanska kvalitetsmärket Kasumi. Den smala kniven är utmärkt för att skära och putsa fisk och kött. Kniven har 32 lager rostfritt stål och 15 graders vinkel som gör att bladet är väldigt vasst. Handtaget är tillverkat i trä med impregnerat hårdplast. Kniven är tillverkad i den japanska staden Seki. Specifikationer: Mått:Knivlängd: 37 cm. Bladlängd: 24 cm. Vikt: 284 gram. -
Opinel Les Forgés filékniv
1403 kr
Läs mer härOpinel Les Forgés är tillverkad av rostfritt stål, vilket garanterar en maximal hållbarhet. Kniven har en exklusiv design och den har dessutom ett handtag av trä, vilket gör den mycket användarvänlig. Kniven är mycket vass och klarar därför enkelt av uppgiften att skära, och du kommer att få en otroligt funktionell kniv som du kommer att värdesätta. -
Global NI Filékniv Flexibel 18 cm Oriental
869 kr
Läs mer härEn praktisk 18 cm filékniv med flexibelt blad från Globals nya serie NI.NI är Globals nya heta serie med knivar för alla uppgifter som man kan tänkas stöta på i köket. Global NI är designad av Komin Yamada som har en gedigen historia av att ta fram kvalitetsknivar för Global och har med sin känsla för perfektion och noggrannhet satt Global på världskartan. Global Nis sortiment består av 18 högklassiga knivar och två knivset. Knivbladen är tillverkade av Cromova 18-stål och är något tjockare än den klassiska Globalkniven. Global NI-knivarna har fått en extrem skärpa och slipas för hand av en slipmästare. Handtaget har lite större form än de klassiska Globalknivarna men med en mer avsmalnade design för perfekt ergonomiskt grepp. De välkända ”Globalprickarna” har fått en ny form och präglas nu av en ljus och elegant design. Material: Cromova 18-stål.Längd blad: 18 cm. -
Global G-21 Filékniv 16 cm Flexibel
1077 kr
Läs mer härGlobal G-21 filékniv 16 cm flexibel.Kort flexibel kniv som med fördel används vid filéande av fisk, men är även bra vid urbening av kött.Material: Cromova 18-stål.Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stål i bladet vilket gör dem flexibla och mer följsamma.Globals knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna. GS står för Global Small och dessa är de mindre knivarna i Globals sortiment, de har ett något mindre handtag. GF står för Global Forged, knivarna i denna serie är smidda i ett stycke stål, från knivspets till handtagets slut. GSF står således för Global Small Forged det vill säga de mindre smidda knivarna.Trots att Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte, som många tror, gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Då skulle handtaget bli alldeles för tungt och ta mycket lång tid att värma upp i handen. Globalkniven består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. Delarna svetsas ihop och handtaget fylls med sand. Knivarna går därefter till en kemifabrik där de doppas i olika kembad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på hela handtaget. Efter detta går knivarna tillbaka till fabriken för slipning. Bladets kilform slipas till, handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Detta ger Globalknivens handtag dess karakteristiska prickmönster. De små prickarna som egentligen är små konkava paraboler har ett syfte som inte många vet om. De gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen vilket gör att handtaget inte känns så kallt. När handtaget är polerat är det dags för slipning av knivens egg. Beroende på modell går den antingen till sliproboten eller till handslipning. Sedan är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning. Kniven skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare. -
Global G-19 Bred Filékniv 27 cm Flexibel
1544 kr
Läs mer härGlobal G-19 är en bred och flexibel filékniv som även fungerar som allroundkniv. Perfekt när du skall förbereda och putsa kvällens exklusiva köttbit eller filea fisken. Globals flexibla knivar har något tunnare stål i bladet, vilket gör dem smidiga och lätta att arbeta med.Bladets längd: 27 cm. -
Brusletto Filékniv, 23 cm, svart
599 kr
Läs mer härSmal och vass filékniv från norska Brusletto, utmärkt för att skära kött eller fisk i tunna bitar eller för urbening. Kniven är tillverkad av tyskt stål med en hårdhet på 57 +/- 2 Rockwell. Handtaget är tillverkat av högkvalitativ komposit och har en väl uttänkt ergonomisk design som ligger bra i handen. Du får helt enkelt en robust och smidig kniv som snabbt blir umbärlig i köket och som håller i många år framöver.Skötselråd: Slipa kniven vid behov, på 15° vinkel med knivstål. Salt och syra sliter på kniven, så skölj den direkt efter användning för att bevara bladets skärpa. Kniven tål maskindisk, men för bästa hållbarhet rekommenderar vi att du diskar kniven för hand och torkar av den efteråt med en torr trasa. -
Wüsthof Classic Ikon Skinkkniv Svart 26 cm
2192 kr
Läs mer härÄnda sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic Ikon innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta eller cremefärgade och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. -
Ryda Knives A-30 filékniv
1399 kr
Läs mer härA-30 filékniv från Ryda Knives: En kniv för alla skäruppgifterOm du är en passionerad kock som vill ha en kniv som kan hantera alla typer av skäruppgifter i köket, är A-30 Filékniv från Ryda Knives det självklara valet för dig. Denna kniv är ett mästerverk av kvalitet och design, med ett blad av tre lager högkolhaltigt damaskusstål, inklusive en kärna av Aus-10 pulverstål, som förenar svenska och japanska knivtraditioner på ett unikt sätt. Bladet har en längd på 9 cm, en tjocklek på 0,2 cm och en vass egg på 15° på varje sida, vilket gör den idealisk för att skära eller filéa fisk och kött med precision och kontroll. Bladet är också behandlat med en speciell vakuumteknik som ger det en hårdhet på 60 HRC, vilket innebär att det behåller sin skärpa länge och är lätt att slipa vid behov.Handtaget är gjort av stabiliserat valnötsträ, som är både vackert och hållbart. Det har en ergonomisk form som passar perfekt i din hand och ger dig ett stabilt och bekvämt grepp över bladet. Den lätta och välbalanserade konstruktionen gör A-30 Filékniven till det perfekta verktyget för både professionella kockar och entusiastiska hemmakockar.A-30 Filékniv från Ryda Knives är inte bara en kniv, utan en del av din matlagningspassion. Den är designad för att ge dig den bästa möjliga skärupplevelsen, oavsett vad du lagar. Med denna kniv i ditt kök kommer du att känna dig som en mästerkock och inspireras att skapa fantastiska rätter. Beställ din A-30 Filékniv från Ryda Knives idag och få en kniv som är en investering i överlägsen prestation och tidlös elegans. -
Mareld Flexibel Filékniv, 19 cm
499 kr
Läs mer härMed en bra filékniv blir det betydligt enklare att klara uppgifter som annars kan vara tuffa, till exempel att filea en laxsida eller stycka kyckling. Den här filékniven från Mareld har medelmjuk flex, vilket ger dig god precision under användning. Knivens låga profil med smalt blad gör dessutom att den lämpar sig väl även för att skiva skinka eller tranchera kött. Du får med andra ord en kniv som enkelt låter dig ta nästa steg i köket och bli en ännu vassare hemmakock.Marelds köksknivar har en design som bottnar i tysk knivtradition. Knivarna är tillverkade av 1.4116 rostfritt stål, med en hårdhet som mäter 55-57 HRC. Det ger dig en tålig egg som klarar tuffa utmaningar i köket, samtidigt som den är enkel att skärpa upp vid behov. Handtaget är tillverkat av ljust pakkaträ, en blandning av tunna trälager som sammanfogas med harts under hårt tryck. Det skapar ett hårt och kompakt material som passar bra i köket tack vare sina vattenavstötande och bakteriehämmande egenskaper.För att bevara din kockkniv på bästa sätt rekommenderar vi att du diskar den för hand och torkar den torr med en kökshandduk efter användning. Förvara den sedan på knivlist, i knivställ eller i knivfack för att hålla eggen så vass som möjligt.Vi rekommenderar att du underhåller kniven med skärpstål och slipar eggen med våtsten vid behov. För underhållsslippning kan du använda Mareld Slipsten 1000/3000. För mer avancerad slipning rekommenderar vi att du kombinerar en grövre och en finare slipsten, till exempel Mareld Slipsten 300/1500 och Mareld Slipsten 4000/8000. På så vis kan du först använda den grövre slipstenen för att skapa en ny egg och sedan använda den finare stenen för att polera eggen till perfektion. -
Victorinox Bred Skinkkniv Tandad 30 cm med Fibroxhandtag
714 kr
Läs mer härVågigt tandad skinkkniv från Victorinox av mycket hög vardagskvalité. En kniv speciellt anpassad till att skära jämna tunna skinkskivor med, perfekt till jul-och helgskinkan. Kniven lämpar sig också väl, till att skära fina buffé skivor av den rökta eller gravade laxen.Handtaget är utav greppvänlig Fibroxplast och det stansade bladet är av högsta rostfria stålkvalitet. Bladets längd är 30 cm och med skaftet blir totallängden 43,5 cm. Knivbladet är 30 mm brett hela vägen och tjockleken är 1,5 mm, detta är fundamentet för att lyckas skära smala mjälla skivor med fin presentering. Vikten på 145 gram är välbalanserad och ger en optimal användarupplevelse.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd. -
Global G-87 Lax- & Skinkkniv Olivslipad 27 cm
2539 kr
Läs mer härEn praktisk lax- & skinkkniv med olivslipat blad. Material: Cromova 18 Rostfritt Stål.Bladets längd: 27 cm. -
Mareld Filékniv 16 cm, svart
499 kr
Läs mer härMed en bra filékniv blir det mycket lättare att ta sig an uppgifter som normalt kan vara utmanande, som att filéa laxsida eller skära upp hel kyckling. Marelds filékniv har medelhög flexibilitet, vilket säkerställer hög precision under arbetet. Den har även ett smalt blad, vilken gör den idealisk för att skära tunna skivor av kött eller skinka. Kort sagt får du en kniv som låter dig ta matlagningen till nästa nivå och bli en ännu bättre hemmakock.Marelds köksknivar är designade med inspiration från tysk knivtradition. De är tillverkade av 1.4116 rostfritt stål med en hårdhet på 55-57 HRC, vilket ger ett slitstarkt knivblad som klarar de flesta köksuppgifter och är enkelt att slipa. Knivens handtag är tillverkat av pakkaträ, en sammansättning av tunna trälager som pressas samman med harts under högt tryck. Tillverkningsmetoden ger ett hårt och kompakt material, som är både vattenavvisande och motståndskraftigt mot bakterietillväxt.För att bevara eggen på bästa sätt rekommenderas att du diskar kniven för hand, torkar den med en kökshandduk och förvarar den antingen i knivlist, knivhållare eller knivfack. Regelbundet underhåll med skärpstål och våtstensslipning rekommenderas för att bibehålla skärpan. För underhållsslipning rekommenderar vi Mareld Slipsten 1000/3000. För att skapa en ny egg rekommenderar vi att du först använder en slipsten med låg grit, till exempel Mareld Slipsten 300/1500 och sedan polerar eggen med finare grit, till exempel Mareld Slipsten 4000/8000. -
Victorinox Lång Skinkkniv Olivslipad med Fibroxhandtag 36 cm
995 kr
Läs mer härEn lång olivslipad skinkkniv som är mycket användbar. Skinkknivens handtag är ergonomisk och väl avvägt i materialet Fibrox, bladets längd är 36 cm. Att kniven är olivslipad innebär att det livsmedel som du skivar inte fastnar och släpper lätt från bladet, därför är det en excellent trancheringskniv. Fungerar både till skinka, lax, tårtbottnar och smörgåstårta, ja helt enkelt till det mesta som behöver skivas till tunna skivor. Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd. -
Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 16 cm
343 kr
Läs mer härEn filékniv från Victorinox som är något mindre än brukligt. Bladlängden som är 16 cm ger vid handen en mycket smidig och lättanvänd filékniv när noggrannhet är av vikt. Passar både proffs- och hemmakocken, en mycket högkvalitativ och populär precisionskniv.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd. -
Wüsthof Classic Laxkniv 32 cm Granton
1645 kr
Läs mer härÄnda sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. -
Global G-20 Bred Filékniv 20 cm Flexibel
1099 kr
Läs mer härGlobal bred filékniv 21 cm flexibel.Flexibel kockkniv som lämpar sig mycket bra både som allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag. -
Miyabi BLACK 5000MCD Sujihiki Filékniv 24 cm
3695 kr
Läs mer härDenna Sujihiki filé-kniv från Miyabi har en otroligt hård kärna av mikro-karbid stål som är effektiv att använda och har en otrolig skärpa. Den har ett långt tunt blad som är bra till att skära både kött och fisk. Den är speciellt framtagen för att skära sashimi och bladets längd låter dig använda hela bladet at skära med. Knivbladets kärna är täckt med 132 lager stål så det har det unika damaskus-mönstret. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkad med urgamla japanska traditioner och modern tysk ingenjörs- och och fabrikstradition. Miyabi ger dig otroligt vassa knivar med en raffinerad skönhet, finess och kvalitet som är så viktigt i den japanska kulturen. -
Sekiryu Damask Filékniv 27 cm
3333 kr
Läs mer härSekiryu Damask Filékniv 27 cm kombinerar traditionellt japanskt hantverk med modern teknik och erbjuder enastående precision när du filéar, skärning och putsning av både fisk och kött.Bladet har en kärna av VG-10-stål, omgiven av kolstål i både högkolhaltigt (mycket hårt) och lågkolhaltigt (mjukt) stål, vilket appliceras i 16 lager på varje sida. Detta skapar det karakteristiska damaskmönstret och ger kniven en perfekt balans mellan skärpa, rostbeständighet och lättslipade egenskaper.Den avancerade värmebehandlingen, där bladet hettas upp till 1050 °C och därefter kyls ner till -70 °C, gör kniven extremt slitstark och hållbar. Skäreggen genomgår en noggrann fyrstegs-slipning, från grovslipning till finslip och polering, vilket resulterar i en kniv med en sylvass och långvarig egg. Det ergonomiska handtaget ligger bekvämt i handen och ger ett säkert grepp för maximal precision.För att bevara knivens estetiska och funktionella kvalitet bör den handdiskas och slipas regelbundet.Upplev enastående japanskt hantverk med Sekiryus Damask-filékniv – en investering i kvalitet och skärpa som du kommer att uppskatta i många år framöver! -
Victorinox Filékniv Flexibel med Fibroxhandtag 20 cm
371 kr
Läs mer härEn stor och lätt böjlig filékniv, bladet är 20 cm långt och den har ett Fibroxhandtag. En bra storlek som gör det enkelt att arbeta med lite större fisk och fågel. Med den här i köket blir det svårt att skilja proffs från amatörer, nu är det tid att utöka knivredskapen.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd. -
Victorinox Filékniv Extra Flexibel med Fibroxhandtag 18 cm
495 kr
Läs mer härEn filékniv från Victorinox i den perfekta storleken, bladets längd är 18 cm. Den ligger mycket skönt i handen och blir därför väldigt enkel att arbeta med.Denna filékniv är extra flexibel och har ett handtag i Fibrox. Victorinox egen benämning är fiskfilékniv, bladets egenskaper är perfekt anpassade för att skära ut fiskfiléer, ett måste för fiskfantasten. Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd. -
Wüsthof Classic Filékniv 16 cm
1095 kr
Läs mer härÄnda sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. -
Zwilling Pro Filékniv 18 cm
800 kr
Läs mer härDet tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Pro är ett gäng knivar från Zwilling med en riktigt proffsig prestanda. Knivarna är specialslipade för att uppnå en så hög skärpa som möjligt. Stålet har en hårdhet på 57 HRC. Skaften är gjorde ABS och är speciellt utformade för att ligga rätt i handen. -
Fiskars Norden Filékniv 20 cm
1049 kr
Läs mer härNär du har rätt kniv för jobbet blir allt så mycket enklare! Denna filékniv från Fiskars serie Norden har ett långt och flexibelt knivblad. Detta gör produkten perfekt när du vill filéa fisk eller dylikt. Kniven är gjord av högkvalitativt tyskt stål med hög kolhalt, vilket garanterar långvarig skärpa och överlägsen funktionalitet. I Norden-serien finner vi produkter med tidlös, nordisk design med inspiration från nordiska matlagningstraditioner. Det snygga handtaget är tillverkat av finskt björkträ som blivit värmebehandlat. Kniven ligger skönt i din hand, vilket är en viktig aspekt! Specifikationer:- Långt och flexibelt knivblad.- Material: Tyskt stål med hög kolhalt, värmebehandlat björkträ från Finland.- Bladhårdhet HRC 56- Tillverkad i Finland.- Optimal 26-graders slipvinkel.- Handdisk rekommeneras. -
Victorinox Flexibel filékniv 18 cm, wood
679 kr
Läs mer härFilékniv med flexibelt blad och skaft i maple wood, bladlängd 18 cm. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. Det flexibla bladet gör det enkelt att följa benens rundning och ger fina filéer. Victorinox Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884, har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål. De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet, knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz. -
Sekiryu Master Filékniv 18 cm
1679 kr
Läs mer härSekiryu Master Filékniv 18 cm är en exakt och flexibel kniv som är idealisk för filéing av fisk, skärning av kött och tunna ostskivor. Den tunna eggen ger rena och precisa snitt, vilket gör matlagningen både smidigare och mer effektiv.Kniven är en del av Sekiryus Master-serie och är handgjord i 8A japanskt molybdenstål – ett material känt för sin exceptionella styrka, skärpa och rostbeständighet. Bladet genomgår en avancerad värmebehandling som säkerställer optimal hårdhet och slitstyrka.Handtaget är tillverkat av POM-termoplast, ett slitstarkt material som ger ett bekvämt och säkert grepp. Den svetsade konstruktionen förhindrar att vatten och smuts tränger in i handtaget, vilket bidrar till högre hygien och längre livslängd.För att bevara knivens skärpa och kvalitet rekommenderas handdisk och noggrann torkning efter användning. Med regelbunden slipning förblir kniven en pålitlig följeslagare i köket i många år. Oavsett om du filéar färsk fisk eller skär delikata köttskivor ger denna kniv dig precision och elegans i varje snitt – ett måste för alla köksentusiaster! -
Mareld Akio Flexibel Filékniv svart, 19 cm
699 kr
Läs mer härMareld Akio Filékniv, 19 cm, är designad för uppgifter som kräver precision och flexibilitet, exempelvis att filéa fisk eller stycka fågel. Knivens medelmjuka flex gör det lättare att följa konturer och ben vid arbetet.Bladet är tillverkat av 1.4116 rostfritt stål, vilket ger kniven den flexibilitet som behövs för att klara mer detaljerade uppgifter. Detta skiljer den från övriga 67-lagers damaskusknivar i serien. Handtaget, tillverkat av svart pakkaträ, är fuktbeständigt och hygieniskt anpassat för köksanvändning. -
Miyabi RAW 5000FCD Sujihiki Filékniv 24 cm
2295 kr
Läs mer härDenna praktiska och sylvassa filékniv är tillverkad i Japan. Kniven har 48 stållager som omfamnar knivens kärna och ger bladet en fantastisk damaskus-effekt. Hårdheten är på 61 Rockwell och bladet är symmetriskt. Miyabi knivar och tillbehör är ett samarbete mellan Zwilling och Kockarna Rokusaburo Michiba, den första japanska Iron Chef och kocken Masaharu Morimoto, japans mest berömda Iron Chef. Miyabi knivar är tillverkade med urgamla japanska traditionerna och modern tysk ingenjörs- och fabrikstradition. Miyabi ger dig exceptionellt vassa knivar med raffinerat skönhet, finess och kvalitet som är viktigt i den japanska kulturen. -
Morakniv Classic 1891 Filékniv 19 cm Röd
1650 kr
Läs mer härBladet är 19 cm långt, med ökande flexibilitet mot knivspetsen. Det gör att filéteringen blir garanterat smidig och du kan arbeta nära och smidigt för att effektivt ta bort skinn eller putsa hinnor. Stoppklacken i början av bladet hindrar handen från att glida fram över det vassa bladet, allt för att du ska kunna jobba så säkert som möjligt i köket. Givetvis är kniven tillverkad av svensk rostfritt stål av högsta kvalitet. Det genuina trähandtaget och vackra detaljer - som dalavapnet i holken - gör dessutom upplevelsen i köket ännu trevligare. Bladlängd: 19 cmFärg på trähandtaget: Röd -
Victorinox Extra Flexibel filékniv 18 cm, wood
515 kr
Läs mer härFilékniv med extra flexibelt blad och skaft i maple wood, bladlängd 18 cm. Victorinox egen benämning är fiskfilékniv, bladets egenskaper är perfekt anpassade för att skära ut filéerna. En väldigt flexibel filékniv som gör den perfekt för mjuka råvaror. Filéknivar kännetecknas av sina smala, långa, spetsiga och lätt böjliga klingor. Likt kirurgens skalpell är filékniven ett precisionsverktyg och med kniven avlägsnas fiskfilén med lätthet från ryggbenet. En filékniv i den perfekta storleken, en fix idé för varje fiskgourmand. Victorinox Wood, en serie knivar och tillbehör som har en tidlös design med sköna handtag i vackert polerat maple wood. Träet odlas i Indien och är FSC-certifierat. Maple wood är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal.Maple wood ger tåliga handtag med en hög lyster som också står emot fukt och väta bra. Knivarna och redskapen är lätta att rengöra och är i rostfritt stål med god skärpa.Knivar och redskap med handtag av maple wood tål undantagsvis att maskindiskas men de skall i huvudsak handdiskas för att få en lång livslängd. Sedan starten 1884, har Victorinox berikat världen med knivar av rostfritt stål. De är mycket populära i restaurangkök för sin höga kvalitet och prisvärdhet, knivarna tillverkas i den lilla Schweiziska staden Ibach-Schwyz. -
Tamahagane SAN Filékniv Solid Flex 16 cm
1725 kr
Läs mer härTamahagane SAN är en japansk kniv med treskiktsstål. Centrumstålet (VG-5) är extra hårt och bildar egg, medan sidorna är något mjukare och ger kniven extremt bra styrka. Denna filékniv i serien SAN från Tamahagane fungerar utmärkt till att både filéa fisk och urbena kött. Specifikationer:- Handtaget är tillverkat i brunt PakkawoodMått: 16 cm -
Satake Houcho Filékniv
595 kr
Läs mer härTillaga en läcker fisk eller ordna en läcker sushi med sashimi med hjälp av denna filékniv från japanska Satake. Kniven är en del av Houcho-serien och har därför också ett ergonomiskt handtag av mangoliaträ. Det enhetliga bladet erbjuder maximal skärpa och precision, vilket är perfekt för när du ska skära fisk och kött.Med denna kniv räcker det med ett enkelt snitt så har du nyskuren sashimi. Bladet är tillverkat i rostfritt stål av hög kvalitet och skärpan bevaras bäst när du använder en slipsten eller ett keramisktbryne. -
Global G-14 Sashimikniv 30cm Spetsig
1799 kr
Läs mer härSashimikniven hjälper dig skära fina lövtunna skivor av kött eller fisk i ett enda drag och få en så fin skäryta som möjligt.Slipad för höger hand.Bladets längd: 30 cm. -
MAC Chef Sushikniv 21 cm
889 kr
Läs mer härEn ny typ av kniv från MAC med teflonbeläggning på bladet som gör att till exempel inte ris klibbar fast.Chef-serienKnivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriHandtaget är av träArt nr BSC-85 -
Mareld Filékniv, 16 cm
499 kr
Läs mer härMed en bra filékniv blir det betydligt enklare att klara uppgifter som annars kan vara tuffa, till exempel att filea en laxsida eller stycka kyckling. Den här filékniven från Mareld har medelmjuk flex, vilket ger dig god precision under användning. Knivens låga profil med smalt blad gör dessutom att den lämpar sig väl även för att skiva skinka eller tranchera kött. Du får med andra ord en kniv som enkelt låter dig ta nästa steg i köket och bli en ännu vassare hemmakock.Den här serien av Marelds köksknivar har en design som lutar sig mot tysk tradition. Knivarna är alla tillverkade i 1.4116 rostfritt stål med en hårdhet som mäter 55-57 HRC på Rockwellskalan. På så vis får du en tålig egg som klarar det mesta, samtidigt som den är enkel att skärpa upp. Knivens handtag är tillverkad av ljust pakkaträ, en blandning av tunna trälager som sammanfogas med harts under högt tryck. Det skapar ett hårt och kompakt material som både är vattenavstötande och som hämmar bakterietillväxt.För att bevara eggen på bästa sätt rekommenderar vi att du diskar kniven för hand, torkar av den med kökshandduk och förvarar på knivlist, i knivställ eller i knivfack. Bör underhållas med skärpstål och slipas med våtsten regelbundet för att bibehålla skärpan. Vi rekommenderar Mareld Skärpstål. För underhållsslipning rekommenderar vi Mareld Slipsten 1000/3000. För att skapa en ny egg rekommenderar vi att du börjar med en slipsten med låg grit, till exempel Mareld Slipsten 300/1500 och sedan polerar eggen med en sten med finare grit, till exempel Mareld Slipsten 4000/8000. -
Global G-18 Bred Filékniv 24 cm Flexibel
1649 kr
Läs mer härGlobals flexibla kockkniv passar utmärkt både som kökets allroundkniv och till renodlade fliéuppdrag. Alla flexibla knivar från Global har ett något tunnare stålblad vilket gör dem flexibla och följsamma.Globals knivar är indelade i olika grupper vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF där G är de vanligaste och lite större knivarna. GS (Global Small) är de mindre knivarna i Globals sortiment, med ett något mindre handtag. GF står för Global Forged och här hittar vi knivar smidda i ett stycke stål. GSF står således för Global Small Forged som är smidda knivar, modell mindre.Även om Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Handtaget skulle bli alldeles för tungt och ta lång tid att värma upp i handen. En Globalkniv består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. När delarna är svetsade fylls handtaget med sand innan kniven går vidare till en kemifabrik där den doppas i olika bad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på handtaget. Kniven skickas sedan tillbaka till fabriken för slipning, bladets kilform skall slipas till och handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Det är detta som ger knivens handtag det karakteristiska Globalmönstret med prickar. De små prickarna, eller konkava paraboler som det egentligen är, har faktiskt ett syfte och är inte där bara för skönhetens skull. Prickarna gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen. Därför känns inte handtaget så kallt. När knivens handtag är polerat skall eggen slipas. Beroende på modell fortsätter kniven antingen till sliproboten eller till handslipning. Slutligen är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning innan kniven kan skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare. -
Global G-47 Sashimikniv Symetrisk 25 cm
1269 kr
Läs mer härGlobal Sashimikniv 25 cm.Bladets längd: 25 cm -
Wüsthof Classic Filékniv 18 cm
1095 kr
Läs mer härÄnda sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen. -
Stelton Trigono Filékniv
1104 kr
Läs mer härTrigono är en serie med fem unika knivar, alla med sig egen specialitet. De är designade av den danska arkitekten Simon Kalmer som hade en vision om att skapa en enkel design som har ett tydligt geometriskt formspråk. Bladen är gjorda av japanskt Chromium 18 stål som är ett mycket slitstarkt stål vilket gör att Trigono bladen har en unik skärpa under en lång tid samtidigt som de har en hög fläckavvisande effekt mot sura produkter. Chromium 18 stål har en perfekt balans mellan hållbar hårdhet och mjukhet som resulterar i skarpa knivar som även är lätta att underhålla. Den unika viktbalansen och knivbladets triangulära form, kombineras till ett säkert och behagligt handtag för alla storlekar. Kniven ska rengöras för hand och tål inte att köras i diskmaskin.Denna filékniv mäter 2,9 cm. x 3 cm. x 32,5 cm. -
Tamahagane Sashimikniv Tsubame 27 cm
2631 kr
Läs mer härThe Tamahagane San Tsubame knivar görs i 3 lagers-stål. Mellanlagret är VG 5 Stål och är den delen som är själva knivbladet/ eggen. De två utvändiga lagren är SUS410-stål som är lite mjukare och tåligare. Själva vinkeln på kniven är på 14-15 grader. Knivbladet är tillverkat för hand och är sen sandblåst. -
Zwilling Four Star Laxkniv 31 cm
1199 kr
Läs mer härDet tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast. -
Zwilling Bob Kramer Filékniv
3499 kr
Läs mer härDenna välgjorda Bob Kramer filékniv från Zwilling skär lätt och obehindrat igenom både rått och tillagat kött med stor precision. Det stabila skaftet i Micarta är ergonomiskt utformat, vilket gör kniven till ett rent nöje att arbeta med. Komforten gör att du kan arbeta med kniven länge utan att bli trött i handen. Knivbladet har en otroligt hård kärna av SG2 pulverstål, som är ingjutet i 100 lager av två olika sorters stål, med var sin hårdhetsgrad. Resultatet av detta är ett hållbart blad med otrolig skärpa och enastående skärförmåga. CRYODUR® bladet, som är ishärdat vid -196 °C, har en hårdhet på ca. 63 Rockwell och är otroligt slitstarkt men samtidigt flexibelt.Varje kniv är unik med sitt individuella damaskmönster, tack vare en speciell behandling som ändrar ytstrukturen på varje lager. -
MAC Mighty Flexibel Filékniv 17,5 cm
1645 kr
Läs mer härEn filékniv med perfekt flexibilitet. Det är ett nöje att filéa en gädda med den här kniven, och filéerna blir perfekta! MAC har en kvalitet som inte finns hos många knivar. Slipvinkeln är mellan 10-15 grader och är därför sylvass! Det märks att det är experter som har tagit fram de här knivarna. Vi hyser stor respekt för tillverkarna.Materialet är japanskt stål av högsta kvalitetKniven har även en legering av extra hårt stål, bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriHandtaget är av trä -
Tamahagane San Kyoto Filékniv Flexibel 16 cm
1720 kr
Läs mer härEn kniv som med fördel används för filéande av fisk, men även är bra vid urbening av kött.Bladets längd: 16 cm -
Mareld Flexibel Filékniv svart, 19 cm
499 kr
Läs mer härMed en bra filékniv blir det betydligt enklare att klara uppgifter som annars kan vara tuffa, till exempel att filea en laxsida eller stycka kyckling. Den här filékniven från Mareld har medelmjuk flex, vilket ger dig god precision under användning. Knivens låga profil med smalt blad gör dessutom att den lämpar sig väl även för att skiva skinka eller tranchera kött. Du får med andra ord en kniv som enkelt låter dig ta nästa steg i köket och bli en ännu vassare hemmakock.Marelds köksknivar har en design som bottnar i tysk knivtradition. Knivarna är tillverkade av 1.4116 rostfritt stål, med en hårdhet som mäter 55-57 HRC. Det ger dig en tålig egg som klarar tuffa utmaningar i köket, samtidigt som den är enkel att skärpa upp vid behov. Handtaget är tillverkat av svart pakkaträ, en blandning av tunna trälager som sammanfogas med harts under hårt tryck. Det skapar ett hårt och kompakt material som passar bra i köket tack vare sina vattenavstötande och bakteriehämmande egenskaper.För att bevara din kockkniv på bästa sätt rekommenderar vi att du diskar den för hand och torkar den torr med en kökshandduk efter användning. Förvara den sedan på knivlist, i knivställ eller i knivfack för att hålla eggen så vass som möjligt.Vi rekommenderar att du underhåller kniven med skärpstål och slipar eggen med våtsten vid behov. För underhållsslippning kan du använda Mareld Slipsten 1000/3000. För mer avancerad slipning rekommenderar vi att du kombinerar en grövre och en finare slipsten, till exempel Mareld Slipsten 300/1500 och Mareld Slipsten 4000/8000. På så vis kan du först använda den grövre slipstenen för att skapa en ny egg och sedan använda den finare stenen för att polera eggen till perfektion. -
Mareld Akio Flexibel Filékniv, 19 cm
699 kr
Läs mer härMareld Akio Filékniv, 19 cm, är designad för uppgifter som kräver precision och flexibilitet, exempelvis att filéa fisk eller stycka fågel. Knivens medelmjuka flex gör det lättare att följa konturer och ben vid arbetet.Bladet är tillverkat av 1.4116 rostfritt stål, vilket ger kniven den flexibilitet som behövs för att klara mer detaljerade uppgifter. Detta skiljer den från övriga 67-lagers damaskusknivar i serien. Handtaget, tillverkat av ljust pakkaträ, är fuktbeständigt och hygieniskt anpassat för köksanvändning. -
Global G-11 Sashimikniv 25 cm Spetsig
1445 kr
Läs mer härMed en sashimikniv skär du enkelt lövtunna skivor av kött eller fisk i ett enda drag. Sashimikniven är oslagbar när du t.ex. vill skära rå fisk till sushi! Slipad för höger hand. (Finns slipad för både höger och vänster hand).Bladets längd: 25 cm. -
Lion Sabatier Ideal Filékniv 20 cm Svart
1199 kr
Läs mer härRedan år 1812 registrerades varumärket LION Sabatier som det första Sabatier - varumärket, och det är det enda märke som får använda lejonet som symbol. Lejonet är djurens konung och står för styrka, smidighet samt överlägsenhet - och är en kvalitetsgaranti för användaren. Kniven är helsmidd och tillverkad av rostfritt stål med en hög kolhalt. Tillsammans med smidningsprocessen gör den höga kolhalten stålet så hårt att man kan slipa en mycket skarp och fin egg. Skärpan håller länge - och kan underhållas med ett brynstål. Knivarnas balans är optimal - vilket gör dem till fantastiska, professionella arbetsredskap.
Knivar för tunna filéer
Filékniven använder du för att skära längs med ett köttstycke eller en grönsak som aubergine. För att göra en riktigt fin fiskfilé ska du se till att ha en bra urbeningskniv och en bra filékniv. Vissa knivmärken har tagit fram speciella knivar som de kallar för laxkniv som såklart även funkar för andra fisksorter. I den japanska matkulturen använder sashimikniv för att skära tunna skivor fisk till sushi.
Filéknivar används också för att putsa köttbitar som till exempel fläskfilé från fettbitar och senor som man inte vill ha. En stor griljerad skinka eller rostbiff går lätt att skära med en skinkkniv.
Att filéa fisk med kniv
Fisk är något som många gillar att äta. För att matupplevelsen ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att göra den så benfri man kan. Hårda, långa och vassa fiskben kan verkligen ge smolk i bägaren.
För att kunna filéa en fisk och slippa benen behöver du en bra filékniv och gärna en pincett. Kniven ska vara vass och spetsig så man kommer åt och kan skära med precision utan att förstöra fiskköttets fina struktur. Filékniven är överlägsen när det gäller detta jämfört med kockknivar som har tjocka och höga blad.
Att beskriva hur man filéar i text är dumt när det idag finns så mycket bra instruktionsvideos. Vi tycker den här från ICA är tydlig och bra.
Att skära tunna skivor är också något man gör med köttbitar, råa eller stekta. För nöt- och griskött är det dock bättre att använda sig av en trancherkniv.
För att behålla och bevara din vassa egg på filékniven bör du förvara den i knivstället eller fäst på en knivmagnetlist.