Laxknivar

Laxkniv är bäst i valet av filéknivar för att skära tunna bitar av lax eller annan fisk. Den långa filékniven kan även användas till att dela tårtbotten eller som skinkkniv för att skära tunna skivor av skinka. Här listar vi några av de största knivmärkena och deras utbud av laxknivar.

Populärt inom laxknivar

  • Global G-10 Laxkniv 31 cm Flexibel

    Global G-10 Laxkniv 31 cm Flexibel
    Skär tunna, fina skivor lax med Globals flexibla laxkniv! En lång och mycket behaglig filékniv som lämpar sig för de större filéarbetena i köket. Tack vare det något tunnare stålet i Globals filéknivar jämfört med andra knivar är filéknivarna mycket följsamma och flexibla.Bladets längd: 31 cm.
  • Victorinox Flexibel Laxkniv med Fibroxhandtag 30 cm

    Victorinox Flexibel Laxkniv med Fibroxhandtag 30 cm
    En laxkniv med följsamt blad som är perfekt att skära upp tunna skivor lax med. Bladets längd är 30 cm. Laxknivens handtag är ergonomiskt utformat i materialet Fibrox som ger ett bra grepp i alla miljöer.Lång tids erfarenhet har utformat en perfekt laxkniv och med klingans böjlighet och optimala härdning blir det ett givet val av proffsverktyg till alla och envars kök.Vicorinox Fibrox-serien är världsomspännande, välkänd och uppskattad inom restaurang- och livsmedelsbranschen för sin prisvärda, jämna kvalitet av högt snitt som gör den tillgängliga för alla.Fibroxhandtaget ger bekvämt grepp i vått och torrt och tål att maskindiskas i upp till 150 grader C för sterilisering, rekommendationen är dock att kniven skall handdiskas. Bladet av rostfritt stål är lätt att skärpa och slipa.Rätt skötsel och hantering ger en lång livslängd.
  • Wüsthof Classic Laxkniv 32 cm Granton

    Wüsthof Classic Laxkniv 32 cm Granton
    Ända sedan fader Abraham Wüsthof startade sin fabrik 1814 i Tyskland har familjen Wüsthof tillverkat kvalitetsknivar. Idag är det den sjunde generationen Wüsthof som styr företaget. Wüsthof är med sina 200 år av erfarenhet ett av de ledande märkena inom högkvalitativa knivar i världen. Alla deras knivar tillverkas i någon av deras tre fabriker i Solingen, Tyskland. Wüsthofs serie Classic innehåller gedigna knivar för både hemmakockar och proffs. Bladet på knivarna är smidda i ett stycke av specialtempererat rostfritt stål för att uppnå en högre uthållighet. De håller sig också vassa längre tack vare Wüsthofs egna teknologi. Skaften är svarta och utformade för att ligga så skönt som möjligt i handen.
  • Zwilling Four Star Laxkniv 31 cm

    Zwilling Four Star Laxkniv 31 cm
    Det tyska företaget Zwilling kan det här med knivar efter 280 års erfarenhet. I Zwillings knivsortiment finns en kniv för alla ändamål och ambitionsnivåer i köket. Allt från enkla prisvärda skalknivar, till japanska proffsknivar med en otrolig prestanda. Zwilling har rubbet och allt är av hög kvalitet. Four Star är en serie knivar från Zwilling som är lätta och bekväma att arbeta med. Knivarna har en hårdhet på 57 HRC och ergonomiskt optimerade handtag i plast.  

Fler tips på laxknivar

  • MAC Mighty Laxkniv Olivslipad 27 cm

    MAC Mighty Laxkniv Olivslipad 27 cm
    MAC har en kvalitet som inte finns hos många knivar. De har en japansk slipvinkel mellan 10-15 grader och är därför sylvassa! Det märks att det är experter som har tagit fram de här knivarna och vi hyser stor respekt för tillverkarna.Knivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfriHandtaget är av trä
  • Wüsthof Classic Laxkniv 32 cm

    Wüsthof Classic Laxkniv 32 cm
    Laxkniv med långt och flexibelt blad. Den här kniven används för att skära och servera mycket tunna laxskivor. Kan också användas för kakor och bakverk. Med ett utval av ca 70 olika bladformer från 7 till 36 cm är Wüsthof Classic den bredste knivserie tillgänglig. Serien sticker ut på grund av dess distinkta design och användarvänlighet som gör knivarna till det rätta verktyget för varje hemmakock och professionell. Kvalitet kommer först, och med 55 tillverkningssteg och 20 kompromisslösa kvalitetskontroller blir varje kniv perfekt tillverkat. Knivbladet är smidda från en bit 1.4116 Chrome Molybdenum Vanadium stål (X50CrMoV15) härdat till hårdhet på 58 HRC. Slipvinkelen är 14 grader per sida, och Wüsthofs Precision Edge Technology (PEtec) ger kniven en hållbar skärpa. Ett trippelnitad handtag i hygieniskt POM-material (Polypropylene) säkrar lång hållbarhet och hygienisk användning. Kniven är NSF-certifierad och godkänd för användning i profesionella kök. Leverantörs artikelnummer: 1040102332 Lagervara Skickas normalt inom 24 timmar
  • Chroma type 301 Laxkniv 30 cm

    Chroma type 301 Laxkniv 30 cm
    Laxkniv med långt och flexibelt blad. Den här kniven används för att skära och servera mycket tunna laxskivor. Kan också användas för kakor och bakverk. Knivarna i Chroma Type 301-serien (också känd som Porscheknivar) är gjord av type 301 japanskt stål, mer känd som knivstålet AUS-6, med en hårdhet på 59 HRC. Bladets slipvinkel är 15 grader, vilket resulterar i en extremt vass kniv. Bladet och stålskaftet är integrerade i varandra. Metallpärlan på vardera sida av kniven markerar var skaftet slutar och ger dig dessutom ett suveränt tumme-/pekfingergrepp. Levereras i presentförpackning. Artikelnummer: P26 Lagervara Skickas normalt inom 24 timmar
  • Arcos 2900 Laxkniv 30 cm

    Arcos 2900 Laxkniv 30 cm
    Laxkniv med långt och flexibelt blad. Den här kniven används för att skära och servera mycket tunna laxskivor. Köksknivarna i 2900-serien från Arcos är en mycket prisvärd serie för professionella kök speciellt utformad och konstruerad för långvarig och tung användning. Dom säkra och bekväma handtagen är större än tillsvarande handtag på konumentknivar och är tillverkat av injicerad polypropylen (PP). De är slag- och halksäkra samt tål höga temperaturer (120-130°C). Kniverna är NSF-certifierad för att klara kraven för hygien- och livsmedelssäkerhet. Handtagen är behandlade med det antibakteriella systemet Bactiproof Silver vilket minskar förekomsten av bakterier, svamp och mögel med 99,9%. 10 års garanti mot material- och produktionsfel. Lagervara Skickas normalt inom 24 timmar
  • Global Global G-10 laxkniv 31 cm flexibel rostfritt stål

    Global Global G-10 laxkniv 31 cm flexibel rostfritt stål
    Global Global G-10 laxkniv 31 cm flexibel rostfritt stål
  • Victorinox Fibrox Laxkniv 30 cm

    Victorinox Fibrox Laxkniv 30 cm
    Laxkniv från Victorinox med ett 30 cm långt flexibelt och olivslipat blad för att skära upp lax och andra större fiskar. Kniven är NSF-certifierad för att klara kraven för hygien- och livsmedelssäkerhet. Fibrox-handtaget är gjord av TPE och kan användas i temperaturer upp till 110°C och tål sterilisering. Leverantörs artikelnummer: 5.4623.30 Lagervara Skickas normalt inom 24 timmar
  • Arcos Universal Laxkniv 30 cm

    Arcos Universal Laxkniv 30 cm
    Laxkniv med långt och halvflexibelt blad. Den här kniven används för att skära och servera mycket tunna laxskivor. Kan också användas för kakor och bakverk. Knivar i Arcos Universal serien är designade med daglig användning i åtanke. Knivarnas blad är tillverkat av Arcos egna NITRIUM®-stål som är en rostfri och härdat formel berikad med kväve för extra hårdhet och långvarig skärpa. Handtagen är gjorda av polyoximetylen (POM) och är mycket motståndskraftig mot slag, förslitning och lösningsmedel och är i stånd att motstå höga och låga temperaturer mellan -40 till 150ºC. Nitarna är tillverkade av rostfritt stål med extremt högt korrosionsmotstånd. Bladet har en såkallad olivslipning, eller culterslipning som det också kallas, som gör att det du skär inte skall fastna på kniven. Kniverna är NSF-certifierad för att klara kraven för hygien- och livsmedelssäkerhet. Handtagen är behandlade med det antibakteriella systemet Bactiproof Silver vilket minskar förekomsten av bakterier, svamp och mögel med 99,9%. 10 års garanti mot material- och produktionsfel. Lagervara Skickas normalt inom 24 timmar
  • Victorinox Fibrox laxkniv räfflad 30 cm Rostfritt stål

    Victorinox Fibrox laxkniv räfflad 30 cm Rostfritt stål
    Victorinox Fibrox laxkniv räfflad 30 cm Rostfritt stål
  • Satake Satake Ame kiritsuke 23 cm

    Satake Satake Ame kiritsuke 23 cm
    Satake Satake Ame kiritsuke 23 cm
  • Victorinox Wood Laxkniv 30 cm

    Victorinox Wood Laxkniv 30 cm
    Laxkniv med långt och halvflexibelt blad. Den här kniven används för att skära och servera mycket tunna laxskivor. Kan också användas för kakor och bakverk. Handtaget på kniven är gjort av rosenträ och ligger perfekt i handen. Leverantörs artikelnummer: 5.4120.30 Lagervara Skickas normalt inom 24 timmar
  • Villeroy & Boch Metro Chic fiskkniv Rostfritt stål

    Villeroy & Boch Metro Chic fiskkniv Rostfritt stål
    Villeroy & Boch Metro Chic fiskkniv Rostfritt stål

Så skär du lax med laxkniv

Vi har bäddat in några klipp från Youtube där duktiga kockar visar hur man kan filéa och skära rå, gravad eller kallrökt lax. Först ut är Leila Lindholm som visar hur du kan skiva gravlax.

Vi tycker också att den här instruktionsvideon från Globals knivskola är bra att titta på. Den visar tydligt hur man filéar lax och gör fina bitar fria från ben.

Laxknivens långa knivblad

Det långa knivbladet på laxkniven ger den följsamhet som behövs när man skär en stor lax. För att kunna skära tunna filéer med precision är det bästa kniven och en vanlig längd är 30 cm.

Bladet på en kniv för laxfilé har ofta räfflor eller olivslipning för att fiskköttet lättare ska släppa från fiskköttets yta. Spetsen på kniven är något rundad, vilket minskar risken för att köttet skadas. Brukar du göra japansk mat med tunna laxskivor kan du absolut använda den här typen av kniv som sushikniv.